lördag 19 januari 2013

Trådar

Då var folk och försvars rikskonferens över utan några egentliga nyheter. Jag hade tänkte spy galla i en newsmill-artikel men jag bara ids inte. Ibland är det bara bäst att ta någon eller något och sätta i en eka. För att ge den en spark ut på öppet hav och glömma alltihop. Dock rekommenderar jag denna.

Som en analogi över försvarsläget i hushållet Sverige hade blivit en alldeles för lång utläggning. Från det gamla folkhemmet till dagens avskalat minimalistiska ägarlägenhet. Tyvärr är det så illa att bataljoner hit och dit inte säger gemene man någonting. Dock verkar det ha kommit som en överraskning att försvaret endast är uthålligt i en vecka.

Idag har vi inte längre något potatisland, lägger in gurkor i ättika eller har något märkvärdigt skafferi. Vi har inte gömt undan bryggkaffe lite varstans vi omsorgsfyllt brygger i vår perkolator längre. Idag är det blott toppmodernt, högteknologiskt och snabbt gripbart frystorkat snabbkaffe som gäller. Tillsammans med runt fem stycken insatsberedda färdigrätter i frysen. Behövs mer finns det som hyllvara ner på kvartersbutiken. Återtagning, får gäster som plötsligt ringer på dörren tar man bilen till IKEA och köper ett bord och skruvar ihop. Eller hur?
Istället för att ha hela familjen som delaktiga i det, betalar vi korvöre till den yngste sonen som ”husvakt”. Så kanske han vattnar blommorna i bland och ser till att ingen gör inbrott, i det annars så nonchalanta 18 timmars world of warcraft-spelande.

Som sagt det går och dra alldagliga paralleller till vardagslivet även från en sådan stor nivå som den säkerhetspolitiska.

Nu i helgen, 20:de januari närmare bestämt skall Österrike hålla folkomröstning om slopad värnplikt. Där som här i Sverige vill man inte gå med i NATO. De vet redan på förhand att det kommer bli så. Lyfter man tallriken i ena änden rinner soppan åt det andra. De nyttiga idioterna hoppar på bandvagnen och så hamnade vi även i EU. Aldrig har det svenska folket tillfrågats vad de vill och hur de vill ha det. Utan får nöja sig att lägga sin röst på endera pest eller kolera. Men vår bananmonarki kallas demokrati endå. Nåväl.

Som veckans filmtips rekommenderas ett Brittiskt BBC-drama vid namn Threads, som avhandlar tänkbart kärnvapenkrig under 80-talet. Hur det känsliga samhället drabbas, hur det hanteras samt vilka följder detta får. Börjar som vilken vanlig film som helst, man kanske rentutav kan fnissa lite åt deras frisyrer. Men det ligger en bra mycket djupare eftertanke bakom, helt klart sevärd!  
Så sätt sprätt på lite majs och gosa ner er till denna i vintermörkret.

Finns även att se i sin helhet på youtube, nedan.
1 kommentar: