måndag 4 februari 2013

Hallonsmakande tuggummin eller mikrodatorer

Jag har alltid varit lite smått avundsjuk på dem så växte upp lite tidigare än jag. De kunde löda ihop sina egna mikrodatorer från grunden och börja skriva egen mjukvara till dem. Detta var i hemdatorns vagga sedan kom allt färdigt med låda och operativsystem. För att under 90-talet kulminera i det hemska modeordet multimedia. Sådan var inget som lockade en ung parvel som plockade isär allt denne lade sina labbar på. När han inte knarkade fabriksrundturer i valfritt barnprogram. Meccano och Lego var rena guldgruvan, efter ha sett ett avsnitt av James May toy stories på Youtube vilket avhandlar plastmodeller av Airfix. Så kan man erkänna att en och annat sådan har man byggt ihop likaså.

Men räds ej! I all denna överflöd av datorkraft finns det fortfarande lite new old school finurligheter i form av mikrodatorer. Såsom Arduino, Gumstix och Raspberry Pi, för att nämna några.
Tyvärr är dessa små datorer inget man bygger ihop själv. Även om de medger att man har möjligheten att ansluta egna små ghettohax till dem. Till största del beror det på att de bygger på enkretsdatorer, allt inbyggt i en krets. Således har man inte utomstående minnes- eller styrkretar utöver processorn.
Annat var det förr men som även finns kvar är Microprofessor. Som från början är en klon av gamla Apple II med MOS 6502 som tillsammans med Z80 var de processorer som startade vågen av mikrodatorer.
En annan dator med 6502 som processor är BBC Micro. Ett projekt av, du gissade rätt. BBC. Detta för att lära ut "det här med data" till britterna. Vilket nu Raspberry Pi återigen försöker göra som gör att vi närmast kan beteckna den som en spirituell efterträdare.

Förutom IBM PC som är grunden till vad de flesta ser som en persondator och även Apple i dagsläget, x86-arkitektur eller "kompatibla". Förutom dessa är det troligtvis Sinclair ZX Spectrum och dess processor Z80 som är på god andra plats i tävlingen mest kopierad. En lista på wikipedia. Det finns dessutom en rad ritningar på hur man kan bygga sin egen klon, vilket jag gör eller snarare gjorde, fram tills jag tappade bort den. Nu är den dock återfunnen.

Ett annat projekt jag håller på med är en klon av Nintendo. Ja bara det, innan Supernintendo. NES även kallat eller Famicom den hette i Japan. Den uppsjö kloner som finns av detta system benämns därför kort och gott Famiclone. Dessa finns en en lång lista av på wikipedia. De tillverkas i stora mängder i främst Kina och finns bland annat att finna på Alibaba. Under sökfraser såsom "8-bit tv game" eller dylikt.
Det finns ett projekt att nyttja dessa i utvecklingsländer i utbildningsyfte för barn i projektet PlayPower.
Vilket kan vara ett mycket rimligt alternativt till dyrare former som exempelvis one laptop per child. Kretsar till dessa famiclone kan vara svåra att få ta på. Men jag lyckades beställa några hundra genom mitt företag. UM6561CF-2 heter just de jag beställde de är tillverkade av UMC. Men hos flera olika tillverkare.

Vill man se exempel på en av dessa TV-spelsdatorer har jag laddat upp ett klipp på Youtube för en herrans massa år sedan, nåja. Den har till och med BASIC-tolk samt ett fejkat Windows-gränssnitt!

En annan badass grej är People of Lava. Nu får det räcka för denna gång.



         

1 kommentar: