söndag 6 juli 2014

fivpl: Bofast

Har skaffat boende i Hertonäs (finska Herttoniemi) det ligger mellan Sandhamn och stadskärnan. Vilket gör det optimalt oavsett vilken riktning jag ska bege mig. Det känns riktigt skönt att få bort oket från axlarna att behöva jaga boende till varje helg.
Nu i helgen hade jag tänkt spana in muséer här i staden. Tyvärr har de inte helgöppet nu under sommarens semestertider. Varpå jag gick runt och kikade i affärer istället.

Finland känns överlag lite tvärtom mot Sverige. Även affärerna har för tok för korta öppettider på helgerna. Utom just alkoholmonopolet Alko, där man även kan köpa kall öl och panta tomburkar. Vilket ramaskri det hade blivit om det var likadant i Sverige. Systembolaget hade pantautomater för vinflaskor under en tid på 90-talet men that's it. Sedan alla spelautomater Ray Potti som finns överallt, varje köpcenter har ett minikasino fyllda med dessa. Dock har finska Posten (eller Itella som det tjofräsiga internationella namnet är) egna riktiga postkontor. Jag har dock ingen hemlängtan och jag glömmer nästan ibland bort att jag är i Finland. En sak är sig lik, jag har aldrig förstått mig på folk som kastar snus i pissoaren. Suckar man djupt och tittar upp i taket, så sitter det prillor där också. Snus får inte säljas i Finland men det finns likförbannat överallt. Undrar hur mycket pengar finska staten går miste om varje år?  

Mellanöl som säljs i mataffärerna får inte köpas efter 21 på kvällen. Till skillnad mot folkölen i Sverige som säljs dygnet runt. Öl precis som det mesta är dyrare i Finland jämfört med Sverige. Däribland mikrodatorn Raspberry Pi vilken jag tänkte införskaffa i lördags. Billigast i Finland är Verkkokauppa, motsvarande i Sverige NetonNet får man sin Raspberry Pi runt 15€ billligare. Jag la istället pengarna på öl och läste på mer om Arduino istället. 

På måndag rycker nästa omgång rekryter in. De flesta torde vara -95or men det kan vara äldre också. Särskilt då de flesta utlandsfinnar och nyfinnar hamnar i Sandhamn. Jag fick även i dagarna reda på att jag inte är äldst, en i vår pluton är ett år äldre. På vår tid fanns det två Tyskland. 

Vår befattning i Sandhamn kommer inte ha något med dessa att göra. Vi är på jobb, vår befattning skiljer sig inte mycket från ett vanligt arbete. Men för de andra undersergeanterna finns det matnyttigt i James Mashiris blogginlägg; avoin kirje varusmiesjohtajille (fritt översatt; öppet brev till beväringsledare).

       

2 kommentarer:

 1. Originalet till öppna brevet är på svenska
  http://fmashiri.wordpress.com/2014/06/30/oppet-brev-till-bevaringschefer/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, bommade det helt. Fick tipset av Mashiri på Twitter likaså.

   Radera