söndag 9 mars 2014

fivpl: AUK:I

Nu har underofficersubildningens första del börjat och jag fick därmed nya logementskamrater från hela Finland. Veckan har varit lugn med utbildning på utrustning och föreläsningar av ren praktisk natur precis som när vi ryckte in. Detta pågrund av de nya från andra garnisoner samt att saker är lite mer annorlunda i denna utbildningsfas. Brandövningen var dock likadan som tidigare, halvnaken ut i kylan insvepta i våra täcken.

Vi har även fått schema över hur utbildningen ser ut framöver. Lite tråkigt var att vår tillsynes slappa teknikerutbildning innefattar minst lika mycket krypande i skogen som för de andra blivande underofficerarna. Även om vi efter utbildningen kommer ha det mer glassigt utan övningsdygn i fält. Det positiva är dock att jag kommer få åka hem till Sverige på min första riktiga permission i slutet av månaden. Jag fick även ett textmeddelande från min chef på mitt extraknäck/sommarjobb. Som undrade om jag kan arbeta i sommar. Vilket kan bli svårt då vi inte har ett fast "sommarlov" utan ledighetsdagar vi kan plocka ut vid lämpliga tillfällen eller om vår plutonchef beordrar ledighet. Vilket skiljer sig från min tidigare svenska värnpliktstjänstgöring.

Jag fick veta i sista stund att den övernattningslägenhet som står fritt för oss värnpliktiga att nyttja var upptagen. Varpå jag beslutade att åka till Tammerfors, då det säkert är minst 10 år sedan jag var här senast. Det är en vacker gammal industristad som påminner mycket om Norrköping. Tammerfors är en tämligen internationell stad med univerisitet och högteknologiska företag. Så på en bar fann jag mig av en händelse brevid en britt som arbetat i Brittiska armén i 8 år och varit stationerad på Cypern. Men som flyttat till Finland för att arbeta hos Nokia.

Som synes är detta väldigt omväxlande men ändå befriande på ett sätt att inte veta vad som kommer hända härnäst. Jag har bestämt mig för att åka till Tikkakoski utanför Jyväskylä för att kika på flygvapenmuseet. När, det får tiden utvisa. När jag en söndag spatserade runt i Helsingfors hittade jag även befolkningsskyddsmuseum vilket ska besökas när det öppnar för säsongen. På portalen museot finns en uppsjö. Är det någon som har några andra tips, dela gärna med er.

Jag har funderat på att ta över bilen till Finland vilket kommer göra mig fri som en fågel, för fler spontana helgutflykter.

3 kommentarer:

 1. Om du vill hålla dig inom branschen, se http://www.museomilitaria.fi i Tavastehus. Det var bra när det var artillerimuseet. Nu har de mera. De har dessutom multimediaföreställningar, dvs. dokumentärdvd på bionivå omgivning.

  Lite norrut därifrån finns Panssarimuseo i Parola. Tavastehus är praktiskt med tåg. Parlla blir buss om du inte har bil.

  I Helsingfors finns Krigsmuseet i Kronohagen. Krigsmuseet har även en utställning på Sveaborg.

  Om du tar bilen, var noggrann med att du kör eller är med i bilen. Lånar du den åt en finsk kompis bosatt i Finland, utan att vara med och kompisen blir fast, kan du hamna att betala finsk bilskatt för bilen. Big no no.

  SvaraRadera
 2. Om du intresserar dig för säkerhetspolitik är Mannerheimmuseet i Brunnsparken i Helsingfors sevärt

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Jo att köra utländsk bil i sitt hemland är skattesmitning. Finland är som alla andra länder i det fallet.

  SvaraRadera