söndag 26 januari 2014

fivpl: Tvåspråkighet och minor

Även fast jag nu är frisk har jag bara legat och slappat hela helgen. Detta kanske på grund av att veckan varit tämligen fysiskt ansträngande.
Måndagen började med friska 22 minusgrader. Vi var ute i skogen i full stridsutrustning och snödräkt. De som klagade på att det var kallt blev snart varma när vi började gräva ner fordonsminor. I dessa temperaturer blir man snabbt varse om att det inte bara gnistor och grus som flyger om kring en. Utan även svett när man försöker hacka sig ned i grusvägens tjäle.

Två morgnar har det blivit utomhusfys innan frukost. Ena gången på kaserngården och den andra i form av löprunda. Denna dag blev det även stavgång efter frukost med efterföljande stretching och avslappningsövning samt efter lunch simning.
Det tidigare nämnda klotsprovets andra del genomfördes också. Detta var en form psykologiskt test med en rad udda frågor. Sedan kvällstjänst med praktiska övningsscenarion där man testar lämplighet som befäl och ledaregenskaper.

Eftersom vår pluton verkar bestå främst av nördar fick vi extratjänst i exercis. Veckans egentliga lediga kväll spenderade jag på soldathemmet där jag lånat en dator och satt mig för att slösurfa.
Jag hör att någon talar finska med brytning och säger att han är finlandssvensk. Jag tjuvlyssnar ett tag för att sedan glida över till sällskapet för att presentera mig som sverigefinsk. I sällskapet sitter även en av de ytterst få kvinnliga beväringarna. Som till råga på allt inte är finsk utan invandrad. Från ett grannland vilket Finland haft ytterst komplext förhållande till, behöver inte säga mer än så.
Hon fick det svårt att gå ihop att jag var finsktalande svensk och han brevid mig var svensktalande finsk. Han hade tänkt precis som jag och ville öva på sin finska. Även fast han kom från Ekenäs där Nylands brigad ligger, Dragsvik det enda svenskspråkiga regementet i Finland.

Under CBRN-lektionen på fredagen kommer en löjtnant in och ropar mitt namn. Han räcker fram ett ex av "sotilaan käsikirja" på svenska, dvs soldatens handbok.
När dagen övergår i praktik gjorde jag världens tabbe. Vi skulle prova våra skyddsmasker och frågan som ställs är om alla har regnstället med sig. Varpå jsg tänker; skit! Det packade jag inte ner i stridspackningen. Så jag springer tillbaka in i kasernen, vänder uppochner på mitt skåp. Hittar inte det.. När det går upp för mig att i Finland sitter regnstället fast i stridsselen och att jag haft det på ryggen hela tiden.

Som avslut lite säkerhetspolitik igen. I finska försvarets tidning Ruotuväki intervjuas svenska ÖB Sverker Göranson om den haltande svenska försvarsreformen. På Ruotuväkis hemsida finns det även en fråga om Finland bör utöka sitt samarbete med Sverige. Där har 322 personer svarat i skrivande stund. Av dessa svarade 68% Ja och 32% Nej.
Artikeln finns att läsa på i nummer 1/14 av Ruotuväki och finns länkad i PDF-format nedan (på finska). Länk

2 kommentarer:

 1. Klossprovets andra del... Frågade de ännu
  - känner du dig som om ett band trycker runt hjässan?
  - skulle du vilja bli en blomsterhandlare?

  Eftersom du är intreesserad av säkerhetspolitik och organisationen du nu är i, lönar det sig att lyssna på
  http://yle.fi/radio1/asia/roman_schatzin_maamme-kirja/miten_suomea_puolustetaan_44184.html

  Roman Schatz är en ursprungligen tysk journalist som bott ett par decennier i Finland.
  Ari Puheloinen vet du.

  SvaraRadera
 2. Det var en fråga om tryckande någonting men jag tror det galled bröstet om jag inte minns fel. Blomsterhandlare har jag inget minne av. Dock var det frågor som "Tycker du om din far", "Har du fått lust att stjäla något bara för att du kände för det", "Är du nöjd med ditt sexliv" etc. Hur man fungerar I grupp, hur mycket folk det bor på orten man växte upp i, om man har god aptit. Ja en rad skumma frågor.

  Finns en artikel om personlighetstest på Dagens Nyheter, länkar till den i mitt kommande inlägg som kommer imorgon. Dålig uppdateringsfrekvens men det blir batter och djupar förhoppningsvis efter grundutbildningen. Samt att jag införskaffat en bärbar dator idag, så jag slipper blogga på en -android-lur med mina korvfingrar.

  Roman Schatz fick jag en glimt av på TV förra veckan när jag zappade mellan kanalerna. Får spana in det närmare.

  SvaraRadera