måndag 13 januari 2014

fivpl: Första veckan

Då så första rapporten från lumpen i Finland mitt under Folk&Försvar, vilket jag tyvärr inte har någon möjlighet att följa.

Jag steg av färjan i måndags förra veckan. Jag gick raka vägen till Helsingfors centralstation. Tåget mot Tammerfors som stannar i Riihimäki avgick först efter 25 minuter efter jag kom fram. Så jag provade på att äta kombinerad lunch och frukost i form av bastulänk i köttpirog.. Finsk snabbmat Möttönen ja kumppanit heter det.

Väl framme i Riihimäki hittade jag två andra vilsna själar vilka jag numera delar logement med. Vi åkte lokalbussen från järnvägsstationen genom att visa upp våra inryckningspapper.

Väl framme på garnisonen följde vi pilar för att komma rätt. Ifyllande av papper samt bli hänvisad till en pluton och logement. Därefter gick vi till förrådet för att hämta ut persedlar. Vi iklädde oss uniformerna och bäddade våra sängar. Till skillnad mot Sverige har man fler visitationer, dels på morgonen som i Sverige samt på kvällen. Då man man gör logementet redo för tapto och läggdags. Pinkka-vikning och punkka-bäddning, som även går att se i finlandssvenska realityserien Drakan. Ingen högervänsterom på eftermiddagen och nattpermission alltså

Dag 2: Hämtade vi ut automatkarbin, skyddsmask, fältspade med mera samt besökte soldathemmet för första gången. Denna dag samt följande är varvade med lektioner, föreläsningar och informationsstunder. Samt ett samtal med plutonsbefäl om vad vi kan, har gjort, utbildning, önskemål om tjänst samt längd och motivation.

Dag 3: Läkarundersökning liknande, om inte samma sak som under den svenska mönstring. Här fick några tjänsteklass C och därmed slipper värnplikt på medicinska grunder. Dessa lämnade det närmaste dagarna och fick nästkommande dag lämna tillbaka samtlig materiel de hämtat ut. Därefter ännu mer föreläsningar denna gång om fysisk aktivitet. VMTK (motsvarande fd svenska värnpliktsrådet) samt socialkuratorn höll föredrag.

Dag 4: Marschträning, gå, stå, hälsningar osv. Samt fotografering på kvällen.

Dag 5: Föreläsningar om krigföring, Finlands krigshistoria och annat som ingår (kansalaiskasvatus). Samt formulär om livssituation, uppväxt, syn på militärtjänst. Efter detta läste vår kapten upp soldateden fritt ur minnet. Bara för Lindberg, sa han sen och plockade upp en lapp för att läsa densamma på svenska efter bästa förmåga.

Dag 6 (lördag): Palikkatesti "klotsprov" ett begåvningstest vilket innehåller rumstänkande, språk samt matematik. Frågan dök upp om det var någon som ville göra det på svenska, varpå jag var den ende som räckte upp handen. Det var garnisonens enda svenskspråkiga (fd Dragsvik) befäl som höll det hela. Givetvis tog han tillfället i akt och tala svenska. Varpå alokas Lindberg blev rekryt och herra luutnanti blev herr löjtnant. Sedan läste jag provinstruktionerna på svenska samtidigt som de lästes upp på finska. Vilket kan endast kan beskrivs med engelskans "mindfuck". Förhoppningsvis gick det helt ok.

Dag 7 (söndag): Besöksdag på garnisonen för anhöriga, fritt för oss rekryter att flanera omkring.

Dag 8: Nu en vecka senare vaknar upp med världens halsont, med eftermiddagens Cooper-test i bakgrunden. Det genomfördes i en inomhus hall Helsingfors. Jag trodde det skulle gå helt åt skogen men jag hade hunnit 2035 meter när tiden var slut. Godkänt.
Kanske var det isär-ihop på rk62, finskt Kalasjnikov-derivat som är löjligt enkel att handha.

På måndag nästa vecka är jag entligen ledig så då ska jag skaffa finskt mobilnummer samt bankkonto.

Mer djuplodade funderingar kommer under helgen. När jag till skillnad mot de som bor i Finland stannar på garnisonen. Annars flyter allt på, de flesta förstod nog direkt att jag var sverigefinsk. Lite som finlandssvenskar i sverige. Det har inte varit svårt att förstå trots att allt är på finska, nyttjas dock ungdomsslang är jag ganska bortkommen. Turligt nog är samtlig slang antingen från svenskan eller engelskan.

Förhoppningsvis ger detta oerhört mycket erfarenheter särskilt när jag är så insnöad på säkerhetspolitik. För att citera ett befäl från en föreläsning. "Ampumaan oppii vain ampumalla" Att skjuta lärs endast genom skjutning.

3 kommentarer:

 1. Tack för rapporten!

  Här är lite ord som kan klargöra vad det pratas om
  http://koti.mbnet.fi/~stinger/armyword.php?nayta=kaikki

  SvaraRadera
 2. Crap den bröt need.. IPad är inte lysande. Lycka till och hoppas vi får följa med på resan. Jag gjorde själv lumpen i infanteriet i Norrand medio 90-talet och bev därefter officer. Jag älskar Finand även om de skulle förakta mig och hatar Norrmän även om de skulle uttrycka kärlek till Sverige. De falska jävlarna.

  Lycka till och ha det bra

  "Svenskjäveln" ��

  SvaraRadera