fredag 3 januari 2014

Dubbel bokföring


För någon vecka sedan hade jag en aha-upplevelse när alla bitar föll på plats. Det hela börjar med det finska bandet Oldschool Unions låt "yhtiön orja" eller företagets slav, översatt till svenska. Detta på grund av min dåliga smak i allmänhet fattat tycke om musikgenren EBM. Vad som är bra med den förutom det rättframma taktfasta syntarna med trummaskin och vrålandet. Är avsaknad av gnälliga griniga elgitarrer samt meningslösa tramstexter om tomtar, troll, fan och hans moster. Nej för texterna är ofta bitsk samhällssatir eller bara driver med sig självt, ett långfinger mot allt och alla.

I detta fall var det samhällssatir, som avhandlade fabriksnedläggningar i Finland. Låten börjar med ett klipp från ett nyhetsinslag från 2007 som kort och gått kallas "Nyt vittuttaa". En bruksarbetare som under morgonen fått reda på att pappersbruket han arbetar på ska läggas ned. Får frågan av nyhetsreportern om hur detta känns. Jag behöver knappast översätta svaret, reportern får även motfrågan "vad tror du själv" och vad tror vi? Rätt fittigt har ni säkert listat ut.

Det som slog mig senare var att jag sett ett avsnitt av Dokument inifrån kallat "Dubbel bokföring". Där just Stora Ensos fiffel i bokföringen gjort att fabriker fått läggas ned även fast de egentligen gått med vinst. Detta för att täcka upp mindre lönsamma fabriker och kunna ge ett sken av att allt går bra. Där med kunna dela ut bonusar till aktieägare. Som sidospår kan man se likheterna med Alliansens försvarspolitik är slående. Skillnaden är att när Stora Enso gör det är det ekonomisk brottslighet men när regeringen gör detsamma är det helt ok, om än högst moraliskt tvetydigt. I aktiebolaget Sverige är du delägare som medborgare vare sig du vill eller inte. Även om det är fritt fram att byta medborgarskap, som det är att sälja aktier.

Detta fick mig att klura på vilken fabrik den bittra arbetaren arbetade på. Det handlar om fabriken i Summa utanför Fredrikshamn, som ägdes av Stora Enso. Den köpte Google ironiskt nog, så nu lagras data där virtuellt istället för papper. Så även den gamle fabriksarbetaren ovan, denna blogg och detta Youtube-klipp som förklarar hur det fungerar. Detta är något naturligt, ett slut är början på något nytt. Men inte alltid.
I slutet av samma låt finns ännu en sampling av en uppsagd fabriksarbetare där han säger att han ska supa skallen av sig. Denna gång av UPM-Kymmene på det över hundraåriga bruket i Voikkaa i Kouvola kommun. Med tro, hopp och tappra försök försöker Invest in Finland haka på "datacentertrenden". För närvarande hankar sig resterna fram som företagspark. Vad som hände med arbetaren som skulle supa ner sig finns ett "vad hände sen- reportage" i Iltasanomat. Även den tidigare nämnda arbetaren finns det ett länkat reportage till i artikeln.

Jag tror detta är ett bra komplement till en tung basindustri men inte som någon ersättare. Så jag håller inte med detta inlägg på Nyteknik från 2012. Bloggaren Cornucopia tar upp Facebooks datahall i Sverige som exempel. Vad de andra i denna så kallade "tjänsteekonomi" ska arbeta med är svårt att säga. Sälja bilförsäkringar till varandra? Vi här i Norden har energi och råvaror, det är korkat att inte göra något produktivt av dem. Om inte, är inte valutan blott vatten värd och yuppiesarna har ingen möjlighet att spruta skumpa på varandra.

Utan finlandssvenskarna i KAJ får sammanfatta med allt handlar om att ha "Heimani i skick".              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar