lördag 27 juli 2013

Personligheter


Som utlovat ska jag inte skriva om säkerhetspolitik eller annat som hör bloggen till utan om mig själv.

Först och främst kommer det trafik till bloggen som undrar vad strilsäker är, vilket inte alls är meningen (ber allra ödmjukast om ursäkt). Det är en kapslingsklass, IP även kallat. Just strilsäker innebär att en elektronisk vara, armatur, anslutning med mera tål strilande vatten som exempelvis regn. Sedan finns det bättre klasser som spolsäker, tryckvattentät med mera. Detta styr var produkten ifråga är lämplig att installeras. Även om jag är utbildad elektriker är det inte alls detta som åsyftas. Utan StriL. Sedan har jag varit busig och gjort en tag line i stil med NileCitys "din boj i bukten".


Dock ska jag dra på mig mjukisbyxorna och bli mysfarbror för ett tag, prata om känslor eller avsaknad därav. 

What the deuce..!?
Som jag skrev i det första inlägget är detta min nya blogg utanför INTJforum. Deras tag line är "masterminds, innovators, villains, virgins". Ett ställe jag kan känna sig vanlig på, då jag alltid känt mig udda. Just med bokstavskombinationen INTJ trillade bitarna på plats. Inte så att jag är ett bokstavsbarn utan det är en av 16 personlighetstyper enligt Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Det är till för att visa hur folk tänker, känner. Det liknande Keirsey Temperament Sorter behandlar mer hur utfallet av dessa kognitiva processer ser ut och därmed fått en mer praktisk tillämpning som exempelvis vid anställningsintervjuer. MBTI har perception större del då denna ser olika ut och formar tänkandet. Det tredje är Socionics som utvecklades i motsats till de två andra bakom järnridån, främst i Litauen.

Dessa tre är baserade på Carl Jungs psykologiska typer och erbjuder enligt mig en konkret och målande bild av en person. Detta är en fördel i gruppdynamiska sammanhang, socialt umgänge och konfliktlösning. Genom att en en bild av hurdan en person är kan man lätt få en ökad förståelse för varandra. Därmed hur denne tänkt och grundat sina beslut på. Vi tar mig som exempel och går stegvis genom bokstavskombinationen INTJ.

I står för introversion, motsatsen är E för extroversion.
Detta innebär att jag trivs bäst i sällskap av mig själv och dräneras energimässigt i umgänge med andra. Jag måste således krypa in i mitt skal och ladda batterierna efteråt. Extroverta måste istället ha sällskap och umgänge för att inte börja klättra på väggarna.

N står för intuition, motsatsen är S för sinnesförnimmelse.
Intuition är svårförklarligt, det är som ett sjätte sinne eller en magkänsla. Att läsa mellan raderna i motsats till sinnesförnimmelsen som istället nyttjar de fem sinnerna.

T står för tänkande, motsatsen är F för känsla (feeling).
Vilket medför att jag grundar mina beslut genom logiskt rationellt tänkande. Jag brukar således inte ta in känslor, värden etc i bedömningar.

J står för dömande (judging), motsatsen är P för perception.
Som är mer en beslutande funktion, istället för att "lämna det öppet" och flyta med strömmen. 


Det finns även andra test som the Big Five personality indicator. Vilket denna studie om personlighet och bilmärke bygger på. Men big five erbjuder inga förklaringar som MBTI utan konstaterar att man är exempelvis mer eller mindre utåtriktad än de andra som gjort samma test.      

Givetvis är folk inte så fyrkantiga att de platsar i 16 olika typer till punkt och pricka. Det innebär inte heller att man inte kan eller ska utvecklas. Utan det får ses som ett hjälpmedel, vägledning att enkelt kunna få en övergripande bild av någon och kunna konkretisera denne. Ofta märker man rent intuitivt hur någon fungerar och vilka man klickar med, vilket kan beskrivas bättre i längre text. Sammantaget betyder INTJ att jag är ett bittert cyniskt jävla as. Men en mer skildrande beskrivning får man söker. Dessutom kan man hitta kändisar som råkar vara av samma arketyp eller rent av fiktiva figurer.       

Som Stewie Griffin från Family Guy eller mindre smickrande såsom Hannibal Lector en figur beteendevetenskapligt baserad på de värsta seriemördarna. Även om jag försöker förbättra mina dåliga sidor som att ha en lite mjukare framtoning och försöker med sött smicker: "Du har vackra ögon" fick jag kontringen "Du har seriemördarögon". Jag bör dessutom byta bil då i stort sett samtliga amerikanska filmer kör sinnessjuka, enstöringar, psykopater runt i en Volvokombi. En Mitsubishi borde jag köra enligt studien ovan, om jag inte minns fel. Inte blir det bättre av att bloggaren Cornucopia i min blogglista till höger testar INTJ. Han föder upp fårskallar och kött är ju mord tycker en del. Skit också.

Som lite ljus i mörkret får veckans filmtips får bli klassikern När lammen tystnar. Där filmens antagonist är en spegelbild, fast på rätt sida lagen.

Vill man ta reda på sin personlighetstyp enligt MBTI med medföljande styrkor och svagheter kan man göra ett nättest. Det finns inga rätt eller fel, vi är alla olika. Är man modig kan man även avslöja resultatet för mig, nu när jag "outat" mig själv. 

 

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. I've always been tagged as an over the top ENTP and for unknown reasons (or some ancient curse), I end up working for INTJs. Naturally, the sparks fly quite often. Some INTJs turn out to be my best allies and friends, some my enemies. Nobody said it would be easy. Eventually, you get used to it.

  SvaraRadera
  Svar
  1. When I worked in the Air force all my collegues were INTP/INTJ or somthing along those lines. Nerds, all of us.

   Radera
 3. What is the Goog translator doing to my replies??? :)
  I never typed "quite thwart".... that was "quite often"! Google is trying to control the world!

  SvaraRadera