söndag 19 maj 2013

Hemlagad signalspaning


Min dator med radiomottagare (svarta lådan).
Skyltarna om mikrovågsstrålning som pryder mina kala vita väggar
sitter vanligtvis på militära radarstationer.
Jag stal dem när jag arbetade på F17 (nåja, de skulle slängas).  
Har varit slö med bloggandet mest pågrund av att jag sagt upp mitt internetabonnemang. Men jag intalar mig gärna att jag vill bygga upp spänningen för mina läsare. Lyfter lite på byxorna, blottar vristerna och därmed överlåta resten till folks inre föreställningar.  

Något man inte behöver slösa sin fantasi på är vad som sker i luften. Då när man var yngre hände det att man satt och lyssnade på vad som fanns i etern. Då med en handhållen scanner, idag är det lite större saker. Nu har jag en Icom PCR-1000 som är ansluten till en dator, en gammal rackare. En Intel Pentium klockad till 100 Mhz från 90-talets mitt i den då tidsenliga tillika numera utdöda formfaktorn Baby-AT. Den bootar PC-DOS med Windows 3.1 ovanpå från ett Compact Flash-minne genom en IDE-adapter som finns placerat i en hårddiskvagga i fronten.


Nu är detta ett delvis medvetet val då denna datoranslutna radiomottagare är från denna tidsålder. Varpå den inte nödvändigtvis verkar väl med nuvarande Windows-utgåvor. Men jag måste erkänna att det är förbannat angenämt att sitta med ett stilrent Windows. Som inte har ett grafiskt gränsnitt som ser ut att ha skapats av en treåring med Downs med ett paket färgkritor på mönstertapet.


Jag gjorde även ett försök med en Pentium MMX på våldsamma 233 Mhz. Som kör det betydligt nymodigare Windows 98, andra utgåvan. Antingen glömskt eller så har jag förträngt hur ofta det blåskärmar och hänger sig. Detta Windows ska ändå vara ett av de stadigaste som kör ovanpå MS-DOS. Datorn ville inte riktigt samsas med min KVM-switch heller varpå det blir återgång till tidigare nämnda uppsättning. Kan helt klart konstatera att även förr var förr bättre förr, förr

Förr lyssnades det mest på radioamatörer, utryckningstjänst och något NMT-samtal. Här i flyghuvudstaden Linköping är jag mest nyfiken på flyget. Tyvärr har jag inte fått någon bra mottagning. I mitt gamla studentrum finns det inte jordade uttag med störningar som följd, därmed har det även varit svårt att jorda radiomottagaren. Den radiator som försett mitt rum med vattenburen värme under vintern är tämligen suboptimal att potentialutjämna i. Men jag har lyckats få in brusande röster.

Då mottagaren är bredbandig, det vill säga har stort frekvensomfång så får den in allt från nämnda flygradiotrafik (som ligger straxt över vanliga FM-bandet) till långvåg och världssändningar. För att inte glömma olika modulationstyper. Vilket leder till andra roligheter. Spioner!

Vanligast under kallaste kalla kriget, sifferstationer. Vilka sänder ut kodade sifferserier vilka man tolkar med engångschiffer. Detta är riktigt oldschool men i stort sett skottsäkert och nyttjas därför fortfarande. För att den hemliga agenten ska kunna hitta vilken frekvens som meddelandena kommer sändas på spelas en musikslinga. Efter dessa typiska låtar brukar dessa stationer uppkallas. Vilka the Conet project spelat in och givit ut på skiva. En favorit är Swedish Rhapsody eller midsommarvaka som den heter på svenska. Som en glassbil från helvetet, lyssna själva. Vilka om inte Kraftwerk har gjort en hyllningslåt till fenomenet, nummern eller numbers beroende på vilket tungomål som föredras.

Dessa stationer är tänkta att kunna tas in med enkla världsmottagare som finns att köpa i vilken elektronikaffär som helst, för en hundring eller så. Vad jag suktar efter är en mottagare från Winradio, som nuvarande fast nyare.  

4 kommentarer:

 1. :) One of my favorite pastimes. I spent some time trying to decode them. I think it was mostly nonsense. Swedish Rhapsody was one of my favorites (lots of 8):
  http://archive.org/details/ird059

  SvaraRadera
 2. Indeed we shouldn't underestimate nations. Which are made of people and people like to tease eachother. Could be bull and a bunch of nerds in a bunker are giggling like Japanese schoolgirls. Or somekind of maskirovka to keep counterintelligence busy. =D

  SvaraRadera
 3. Ser att du använder orginal mjukvaran. Prova TalkPCR eller Spectrum Commander IX. Ljusår bättre än orginalet (Tycker jag iallafall) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. TalkPCR har jag provat men inte det andra du nämnde. Tack för tipset!

   Radera